Hoppa till innehåll

VERKSAMHETEN 2022

Attraktiv stad: Positiv stadsutveckling

Nybyggda Stadskvarteret på Drottninghög
Positiv stadsutveckling

Attraktiv stad

Vi erbjuder bostäder ifrån norr till söder i Helsingborg och totalt finns vi i 30 bostadsområden inom kommunen. För oss är bostaden mer än en lägenhet – ett hem är också de gemensamma miljöerna och stadsdelen.  Vi utgår från områdets förutsättningar och har en aktiv dialog med de boende för att utveckla varje stadsdel till en unik och attraktiv plats.

Vi arbetar med alla de delar som lägger grunden till en välfungerande, trygg och trivsam stadsdel. Det är ett arbete som är omfattande och långsiktigt och som kräver gott samarbete med stadens olika aktörer, med näringsliv och akademi.

Vår modell hjälper oss

Vi arbetar med utgångspunkt i en arbetsmodell med 17 kriterier som sorteras under tre huvudområden; upplevelse, funktion och struktur.

Upplevelser handlar om intryck och känsla, till exempel trygghet och trivsel, god skötsel, historisk förankring och identitet.

Funktion använder vi om själva innehållet. Här räknar vi in variation av upplåtelseform, bostäder för alla livsstilar, verksamheter, butiker och service, landmärken och attraktioner samt platser för kreativitet.

Slutligen tittar vi på struktur som avser den fysiska miljön och stadsmiljöns uppbyggnad.

I arbetet utgår vi från vår nyligen uppdaterade handbok “Att skapa attraktiva stadsdelar”.

Fokusstadsdelar - mäta förändring och se resultat

Tillsammans med Helsingborgs stad har vi identifierat fyra stadsdelar där utmaningarna är mer omfattande än i övriga staden; Drottninghög, Närlunda, Planteringen och Söder. Stadsdelarna ser olika ut och har olika förutsättningar och därför ser våra insatser olika ut. Det är ett långsiktigt och metodiskt arbete som pågår sedan flera år tillbaka.

Vår uppgift är att bidra till att förflytta dessa fyra stadsdelar i rätt riktning, så att skillnaden gentemot resten av staden minskar. Det är långsiktiga projekt där samarbete och dialog med Helsingborgs stad, invånare och olika aktörer är avgörande.  På Drottninghög arbetar vi till exempel tillsammans med Helsingborgs stad i stadsdelsutvecklingsprojektet DrottningH, på Söder i fastighetsnätverket Älskade Söder och på Det övergripande och gemensamma syftet är att arbeta för tryggare och trivsammare stadsdelar.

För att se hur vårt arbete bidrar till helheten följer vi utvecklingen av stadsdelarna noga, bland annat genom att titta på trygghet och trivsel och hur avkastningskrav, medelinkomst, sysselsättningsgrad och   utvecklas över tid. Här har vi de senaste åren sett en positiv förflyttning när det gäller flera av parametrarna, men det är tydligt att vi måste arbeta långsiktigt och inom flera olika områden.

H22 City Expo på Drottninghög: Unik chans att uppleva utvecklingen av miljonprogram på plats

H22 City Expo var en internationell stadsmässa i Helsingborg sommaren 2022. Helsingborgshem hade huvudansvar för genomförandet på Drottninghög.

– Vi tog emot många studiebesök, allt från branschfolk till kommuner och människor från när och fjärran. Vi välkomnade helsingborgare som besökte Drottninghög för första gången och på så vis upptäckte en ny stadsdel i sin egen stad. Jag är oerhört stolt och glad över all positiv feedback vi har fått, berättar Sofie Lilja, verksamhetsutvecklingschef.

Sedan 2011 driver Helsingborgshem stadsdelsutvecklingsprojektet DrottningH tillsammans med Helsingborgs stad. Det är ett långsiktigt projekt som pågår fram till år 2035. Samverkan och bred dialog med invånare, stadens förvaltningar och andra parter utgör grunden i förändringsarbetet och är en avgörande faktor i utvecklingen av området.

Det innovativa förhållningssättet och den täta dialogen med invånare har väckt stort intresse utanför Sverige. Det bidrog till att Drottninghög blev ett huvudområde under H22 City Expo.

– Att Drottninghög var ett huvudområde bidrog till att sätta ljus på en av vår branschs viktigaste samhällsuppdrag och största framtidsfrågor: Hur tar vi hand om och utvecklar våra miljonprogram på ett hållbart sätt. H22 City Expo har gett ny energi i arbetet och nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla Drottninghög tillsammans med Helsingborgs stad och alla som bor här, avslutar Mikaela Åberg, bostads- och projektchef.

Sofie Lilja, verksamhetsutvecklingschef på Helsingborgshem
Sofie Lilja, verksamhetsutvecklingschef på Helsingborgshem
Mikaela Åberg, bostads- och projektchef på Helsingborgshem
Mikaela Åberg, bostads- och projektchef på Helsingborgshem

Ett axplock ur programmet

Visningslägenheter i Stadskvarteret

Nybyggda Stadskvarteret erbjuder stor variation av boendeformer såsom hyresrätter, äganderätter och delningsboende. Projektet innehåller 31 olika planlösningar och bland dessa några som sticker ut lite extra; studiolägenheter, stadslägenheter och etagelägenheter. Månadshyrorna ligger mellan 5 021–12 379 kronor. Under H22 City Expo visade vi upp fyra av dem; ett radhus, en studiolägenhet, en stadslägenhet och vårt delningsboende Co-Living.

Snacka om Mobilitet

Nästan en fjärdedel av de totala utsläppen i Helsingborg kommer från personbilar. Vi vill underlätta för våra hyresgäster att göra hållbara val och skapa boendemiljöer där människor trivs och mår bra. Under H22 City Expo visade vi hur vi arbetar med att utveckla mobilitet på Drottninghög. Utställningen presenterades på Drottninghögs Centrums och här kunde besökare bland annat testa elcykel och svara på en enkät. Syftet var att väcka nyfikenhet och utmana invanda mönster kring hur man förflyttar sig i vardagen och tar emot paket och olika leveranser.

H22 Talks Drottninghög

Många var nyfikna på utvecklingen av Drottninghög och vårt H22-talks Drottninghögsresan, blev det mest välbesökta av samtliga H22-talks. Även Drottninghög från ovan – ett besök på våning 10 på kontoret Drottningen, blev en uppskattad programpunkt och många tyckte det var roligt att se områdets utveckling från ovan.

Drottninghögs framgång

I samarbete med projekt DrottningH bjöd vi in till samtal om områdets utveckling. Utställningen bemannades tillsammans med invånare vilket gav en genuin inramning och uppmuntrade till spontana möten.

Pilotprojekt Re-Create

Betong är en klimatbov av rang. Men också en av de viktigaste komponenterna i våra byggnader och ett material vars resurser är begränsade. Under H22 City Expo presenterade vi idéer för hur nya boenden och byggnader framöver kan byggas med återbrukade betongelement. Arbetet drivs inom ramen för det EU-finansierade forskningsprojektet ReCreate.

-72 på H22

1972-lägenheten var en av de mest populära utställningarna under H22. Den tog med besökarna på en tidsresa till en lägenhet på Drottninghög där allt ser ut som det gjorde 1972, då området var helt nybyggt. Besökaren kunde till exempel slå sig ner och bläddra i tidningar från 1972, kolla in i skafferiet vad man åt då, öppna garderoberna och se hur kläderna såg ut. -72 på H22 blev också en av de mer bestående punkterna i programmet och bjuder fortfarande in till bokade besök för den nyfikne.

En visningslägenhet i nybyggda Stadskvarteret
Visningslägenhet i Stadskvarteret
Under presentationen av Drottninghögsresan på H22 Talks
H22-talks på Drottninghögskontoret
Vardagsrum från 1972. En av de mest populära utställningarna under H22.
1972-lägenheten

Antal besök H22 Drottninghög

3 000
studiebesök från bransch
125 000
besök Drottninghög
5 000
besök i stadskvarteret
24
H22-talks Drottninghögsresan varje vardag

Stadskvarteret - 198 nya bostäder

Under året har våra första hyresgäster flyttat i in nybyggda Stadskvarteret på Drottninghög. Här finns totalt 198 bostäder, allt från enrummare till femrummare och totalt 31 olika planlösningar. Bland bostäderna finns det några som sticker ut lite extra – kvadratsmarta studios och etagelägenheter.

För att öka rörligheten inom det egna lägenhetsbeståndet har vi gett boendeförtur till våra befintliga hyresgäster. Med boendeförtur underlättar vi också för hyresgäster som har funderat på att flytta till en nybyggd, tillgänglig lägenhet att faktiskt ta steget. Intresset från våra befintliga hyresgäster har varit stort. Och vi har både lockat personer från närområdet och från övriga delar av staden så som Mariastaden och Ringstorp.

Här har vi byggt Drottninghögs första radhus som vi sålde som äganderätter i samarbete med Fastighetsbyrån i Helsingborg, Det rör sig om totalt 10 radhus på 108 kvm fördelat på 5 rum och kök i två plan. Priset låg på cirka 3,7–3,85 miljoner kronor.

I Stadskvarteret startar vi också Helsingborgs första Co-living-boende som blev klart 2022. Ett socialt boende med 12 rum mellan 11 till 15 kvadratmeter och 200 kvadratmeter gemensam yta där man delar allt från kök och vardagsrum till dammsugare och köksutrustning såsom bestick, tallrikar och så vidare. I Co-living ingår också städning av de gemensamma rummen.

Renovering på Drottninghög – vinnare i årets Bästa renovering 2022

Utav nio nominerade bidrag utsågs till slut Helsingborgshem renoveringsprojekt på Grönkullagatan 29–35 på Drottninghög till Årets bästa. Priset delades ut under Allmännyttans Fastighetsdagar i maj månad.

I sin motivering skriver juryn:

– Ett förnyelsearbete utöver det vanliga där miljonprogrammets goda sidor bevarats, med omtanke om utemiljön som skapar behagliga utrymmen mellan husen.

Renoveringen som vi fick pris för omfattar in- och utvändig renovering av 93 lägenheter, fördelat på fyra trevåningshus. Ombyggnaden av varje lägenhet tog cirka sju till åtta veckor.

– Vi är många som jobbat med detta projekt, och jag är otroligt stolt över det engagemang och drivkraft som funnits hos alla som deltagit i ombyggnationen.
Håkan Andersson Projektledare
Byggnader på Drottninghög som har renoverats
Renoveringen på Grönkullagatan vann pris
Två medarbetare under prisutdelning av årets bästa renovering 2022
Åsa och Håkan från Helsingborgshem tar emot priset

Efter utvärdering: Sällskapsboendet SällBo blir permanent

SällBo på Fredriksdal hyrs ut till personer som är 70+ eller mellan 18 och 25 år, däribland unga vuxna som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige. Alla som bor här ska umgås med sina grannar minst två timmar i veckan. Det finns även en värd från Helsingborgshem som stöd och inspiration. Detta gör SällBo till ett unikt boende där kombinationen av målgrupper har bidragit till integration, inkludering och social samvaro samt att motverka ensamhet – inte minst bland äldre.

Under våren fick alla hyresgäster möjlighet att svara på en uppföljningsenkät. Svarsfrekvensen låg på 82 procent. Cirka 87 procent av de som har svarat tycker att konceptet är mycket bra och resterande 13 procent att det är bra. Det motsvarar en NKI (Nöjd Kund Index) på 100 procent. Efter utvärderingen beslutade Helsingborgshems styrelse att SällBo blir ett permanent boendekoncept.

Läs mer om nöjda hyresgäster på SällBo.

På SällBo bor 70+ och 18 till 25
Socialt umgänge, inkludering och integration
En grupp personer, både yngre och äldre fikar runt ett bord
Gemenskap på SällBo
En yngre man och en äldre kvinna, boende på Sällbo på Fredriksdal, fikar utomhus
Kaffe i trädgården på SällBo

@Söder och @Plantan – naturliga mötesplatser som sjuder av liv och rörelse

Samverkan med olika aktörer, fastighetsägare, föreningar och inte minst invånare är grunden i utvecklingen av våra stadsdelar. Mötesplatserna @Söder invigdes under hösten och @Plantan för ett par år sedan. Målet är att öka det naturliga flödet och rörelsen i kvarteret, bidra till ett tryggare och trivsammare område samt att öka attraktiviteten.

Hyresgästernas idéer, förslag och engagemang ligger till grund för programmet och några aktiviteter hålls av våra hyresgäster. Både vi och flera andra samarbetspartners har också många egna aktiviteter, till exempel hälsosamtal, utbildningar och dialog kring utvecklingen på området.

Både @Söder och @Plantan har på kort tid blivit viktiga mötesplatser för invånare och en central utgångpunkt för olika samarbeten på Söder respektive Planteringen. @Plantan är dessutom ett co-workingkontor där fler aktörer än Helsingborgshem har sina arbetsplatser.

Närlunda – utveckling med viktiga kliv för en trygg och trivsam stadsdel

På Närlunda är målet att skapa en bättre boendemiljö och fler bostäder med en variation av boendeformer, något som är viktig för en attraktiv och levande stadsdel. Som en del i utvecklingen arbetar Helsingborgs stad med en ny detaljplan för Närlunda.

I arbetet med den nya detaljplanen ingår att se över hur vi kan bygga nya bostäder på parkeringsplatser samtidigt som vi värnar gröna områden. Därför har vi arbetat för att införa zonparkering på Närlunda. Hittills har parkeringsavgift ingått i lägenhetshyran på Närlunda, oavsett om hyresgästen har bil eller inte. Zonparkering innebär att enbart personer som har bil behöver betala för parkering. Under hösten blev godkännandeprocessen klar.

Under året blev det klart att snabbussen HelsingborgExpressen kommer att gå till Närlunda. Det är ett viktigt steg för att öka tillgängligheten och koppla ihop Närlunda med övriga staden på ett naturligare sätt.

Vi jobbar långsiktigt mot att bli klimatneutrala, läs mer om vad vi gjorde under 2022 för att ta oss dit.